Клише или не Коледа прави хората по-добри, защото това е времето, в което отваряме сърцата си и се наслаждаваме на вкусната храна и семейството. В цял свят подготовката за Коледа започва още в края на ноември и макар тазгодишната ситуация да се опитва да измести коледното настроение на заден план, както пее Роби Уилямс „Нищо не може да спре Коледа„!  И всеки от нас ще може да внесе малко уют и светлина в дните си, като пренесе духа на Коледа в дома си.

И докато големите и пищни трапези пълнят очите, има едни дребни детайли, които пълнят сърцето – а именно приготвянето на прясно изпечени ароматни  коледни сладки.

В нашата ГлезУтия с аромат Коледа ще откриете няколко важни и необходими пособия, както и ароматни подправки, за да изненадате своето семейство и приятели. Целта е да създадем една истинска ароматна Коледа и да приготвим заедно домашно ароматни сладки, като събудим доброто настроение и положителни емоции.

А ето и една лесна и бърза рецепта за коледни сладки с канела, джинджифил и захарна глазура :

Продукти:

½ кг. брашно

180 г. захар

100 мл. мед

2 яйца

½ ч.л. сода

½ ч.л. канела

½ ч.л. джинджифил

За глазурата:

1 белтък

1 ч.ч. пудра захар

½ ч.л. лимонов сок

Рецепта:

Яйцата (2 бр.) се разбиват заедно със захарта (180 г) до побеляване. Прибавят се течен мед (100 мл.), сода (1/2 ч.л.), джинджифил на прах (½ч.л.), канела (½ ч.л.) и брашно(½ кг.). Замесва се тесто.

При необходимост се добавя още брашно – важно е тестото да не е твърде лепкаво, за да може да се разточи на тънка кора.

От нея с помощта на формичките от нашата кутия се изрязват сладки и се пекат върху хартия за печене в тава на умерен огън. Готови са, когато краищата им леко покафенеят.

След като се охладят се украсяват с помощта на пош (или ако нямаше пош, може да използвате едно пликче, като му направите много малка дупка в долния ъгъл, за да излиза тънка струйка глазура) . Глазурата или т.нар. айсинг се прави от разбитите на твърд сняг пудра захар (1 ч.ч.), лимонов сок (½ ч.л.) и белтък (1 бр). При желание могат да се използват и цветни готварски бои за оцветяване на глазурата.

Сервирайте и не се чудете, ако близките ви отделят доста дълго време, за да снимат този шедьовър.

А вие може да разчитате, че ароматната ГлезУтия не само, че ще бъде страхотен подарък, а наистина ще влезе в употреба!